Friday, March 6, 2015

HAID TIDAK TERATUR : ISTERI KU SI EMO

Assalamualaikum.

wah..dah macam tajuk cerpen uolllsss, entry kali ini.

jom layan video ni dulu,sebelum kak iza sambung pot pet pot pet.


https://vimeo.com/116725634

dah tengok video tu ?

haid tidak teratur bukan benda asing dalam hidup wanita masa kini.

pusingan tak tetap dan tak stabil ini sangat mengganggu para wanita, khususnya para isteri yang sangat inginkan zuriat.

dengan haid yang tidak teratur, payah lah si isteri ni nak tahu waktu kesuburan bila dan merancang tuk mengandung.

bukan tu sahaja, mood asyik melayang aje, asyik nak moody aje, sampai sang suami pun terkena tempiasnya. kesian cik abang saya kita, tak memasal kena.



nasib baik si suami bukan penulis novel, kalau tak mesti dah karang novel bertajuk ' isteri ku emo lagi'.. haha..oppsss.. ;p

sebelum kak iza cerita lebih lanjut langkah penyelesaiannya.

kak iza nak highlight serba sedikit mengenai ceritera kenapa lah 'miss p' kita ni selalu keluar irregular.

KITARAN HAID TIDAK TERATUR

period cycle yang normal berlaku setiap bulan di mana setiap cycle, tidak sama tuk setiap wanita. normally, every cycle berlaku kira2 pada setiap 21 hingga 35 hari. kalau dah melebihi 40 hari dan ke atas, setiap cycle period anda tu, dah jatuh wajib berjumpa doctor dan dapatkan supplements yg bersesuaian.

period akan mengalir pada kadar 2 hingga 7 hari. normal people,selalunya period flow akan keluar sekitar 5 hingga 7 hari. tetapi jika anda perasan period anda mula keluar dalam beberapa hari shj, usah gusar, kerna ia berkait rapat dengan peningkatan umur yang kita lalui.

period cycle anda akan diklasifikasi kan sebagai normal apabila tempoh cycle sama setiap bulan. itu bermakna,potensi kehamilan bagi si isteri masih ada. tapi itu belum ambil kira penyakit2 sampingan lain yang menolak potensi kehamilan ya. sila check penyakit anda yang menghalang anda tuk jadi lebih subur.

yang dikatakan period cycle tidak teratur apabila period cycle kita setiap bulan tak tepat, ye lah, period cycle bulan lepas ke bulan ni, 28 hari. period cycle bulan ni ke bulan hadapan, jadi 35 hari. kalau keluar darah period pun macam tak berapa betul and konsisten blood flow nya, sekejap sikit,sekejap banyak.


PUNCA KITARAN HAID TAK TERATUR

- hamil / breastfeed baby

- penurunan / kenaikan - berat badan melampau - size bukan tanda ukur for kak iza, yang penting,body anda fit tuk hamil. kurus sangat pun tak boleh, gemuk sangat pun tak boleh. so, jangan terlampau selesa sangat dengan tubuh badan anda jika ia merupakan faktor period cycle anda tidak teratur,

- PCOS - ataupun nama panjangnya Sindrom Polycystic Ovari, merupakan gangguan hormon yg menyebabkan cyst kecil tumbuh di ovari dan sebabkan period cycle anda tidak teratur. mengikut kajian, wanita yg mempunya PCOS ini mempunyai ganguan fungsi ovari kronik yang tidak normal dan mempunyai tahap androgen ( hormon seks lelaki ) yang luar biasa tinggi.

- Kegagalan ovari pra-matang - ia referring kepada 'lost function of normal ovary' sebelum usia 40 tahun. bahasa senangnya, haid terhenti sebelum usia 40 tahun.

- Fibroid - ketumbuhan bukan barah rahim yang sebabkan pendarahan haid lebih banyak dan tempoh hadi menjadi lebih lama,tidak seperti normal.

- thyroid ( tiroid ) - kelenjar tiroid yg mempengaruhi metabolisme badan kita.

SOLUTION 

dapatkan khidmat nasihat doktor dengan kadar segera dan anda boleh dapatkan produk makanan tambahan dari rangkaian SHAKLEE dari kak iza. bukan takat pembelian produk, kak iza juga tawarkan a life time FREE consultation. jangan takut jangan segan dengan kak iza.



GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Kebiasaannya digunakan untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. 


kalau uolls tengok betul2 video yg kak iza letak di atas nun, wanita tersebut ada mention yg GLA Complex ni merupakan salah satu produk yg membuat period beliau kembali normal, selain vitamin c, vitalea dan b complex. line product yang wanita tersebut mention juga merupakan set basic yang perlu ada bg setiap wanita yg ingin sihat.

Alhamdulillah, dengan izin Allah, wanita tersebut sembuh. #shakleeffect berjaya. ia selamat coz #drugfree dan #sihattanpaubat






InsyaAllah, dengan berkat usaha dan doa anda. kak iza doakan uolls menjadi wanita yang lebih sihat dan bagi yang mempunyai planning tuk mendapatkan zuriat, dipermudahkan oleh NYA. Amin Ya Rabb. pssttt...bila dah tak emo-emo, suami pun sayang ketat2 uollsss . :)




macam yg kak iza mention tadi, nak dapatkan supplements berkaitan, anda akan dapat bonus dari kak iza, iaitu a life time free consultation.



Iza Maria Binti Ahmad (ID 1097063)

FB: Pusat Kecantikan Puteri
IG : puteri.segamat
No Tel: 012.706.9232 call / whatsapp / telegram
COD area: Segamat


Penghantaran ke seluruh malaysia adalah melalui pos.



Get Well soon, uollssss :)




ELAK SEMBELIT SEMASA BERPANTANG




Assalamualaikum.

Video di atas adalah pengakuan jujur seorang wanita yang mengalami kesukaran ketika dalam berpantang bersalin anak pertama, terutama apabila beliau mengalami masalah sakit sembelit.

SEMBELIT ketika BERPANTANG ??? MIMPI NGERI TUUUUUU.....




waduh ! orang yang biasa pun, bila kena sembelit, boleh nangis guling2.

inikan pula, bagi wanita yang baru lepas bersalin. ceaser atau normal.

kalau bersalin normal lagi nangis, sakitnya, ya ampun, yelah, sembelit lagi, luka jahitan kat secret place tu lagi. rasa nak 'terbarai' isi perut time meneran. tapi heppppsssss...jangan teran lelebih hokay ! tak elok !

sakit time nak deliver baby tu pun masih terasa and terngiang2 lagi. kalau ceaser pun sama, dah lah kena pantang pergerakan and makan, terkena pula sembelit.

Adoi ! ngilu rasa terus membayangkan.

patutlah Allah menganugerahkan pahala bagi tiap si ibu yang melahirkan anak2 tau. banyak pengorbanan ibu tau.

ada ke yang tak tahu apa itu SEMBELIT ?

bahasa formalnya, ianya di terangkan sebagai kepayahan dalam membuang air besar dan ia berlaku dalam jarak hari dan tidak frequent. pendek kata, bahasa kasar and pasar nya, kak iza suka cakap ianya adalah berak keras. bila berak keras ni terjadi, of coz lah kita terasa sakit time 'membuang' dan rasa tak puas or tak lawas 'pembuangan' kita tu.

umumnya, SEMBELIT boleh terkena pada sesiapa sahaja terutamanya ibu mengandung dan ibu berpantang, akibat kekurangan bendalir dalam badan ( kurang minum air ), perubahan sistem atau fisiologi badan akibat bersalin dan juga corak pemakanan yang berubah ( wanita berpantang harus berpantang makanan tertentu ).

berdasarkan pembacaan kak iza, untuk ibu yang sedang berpantang, antara faktor lain yang menyebabkan sembelit adalah kerna sistem pencernaan anda berfungsi a little bit slower semasa proses kelahiran dan mungkin juga efek ubatan seperti petidina yang diberikan semasa proses kelahiran bagi tujuan melegakan kesakitan. bukan sahaja pencernaan, usus anda juga 'bekerja' lebih slow dari kebiasaannya.

BAGAIMANA NAK ATASI SEMBELIT DURJANA ITU ?

anda boleh mula dengan mengamalkan pemakanan berteraskan serat tinggi seperti buahan dan oats, dan pleaseeee... minum air masak dengan banyak. air juice buah pun boleh.

ini semua membantu ya dalam mengurangkan rasa sembelit. yet, yes memang lah tidak drastik efek bagusnya, tapi ia sangat crucial tuk bagi najis anda lebih lembut dan senang 'dibuang'. tambahan pula, kalau ibu berpantang tu diberi Allah, rezki tuk breastfeed baby anda. kekerapan breastfeed baby anda boleh menyebabkan anda haus.

kak iza pesan sekali lagi, jangan 'meneran' bila anda 'membuang' time2 sembelit ni hokay. kot2 terkoyak jahitan anda. 'naya oiiiittt'.

jika anda merujuk kepada doktor, selepas konsultasi, normally doktor akan bagi anda julap cecair tuk diminum. dan anda wajib untuk terus mendapat konsultasi dari doktor jika ia berlarutan, dan elakkan membeli ubatan tanpa preskripsi mahupun kebenaran doktor. yelah, setiap manusia kan, berlainan antibodi dan penyakitnya, of coz doktor akan ambil kira health condition anda sebelum bagi ubat.

CARA LAIN, KAK IZA ?

anda boleh atasinya dengan set lengkap SHAKLEE. 



KENAPA SHAKLEE, KAK IZA ?

sebab shaklee merupakan supplements atau makanan tambahan yang selamat sejak dari dahulu lagi, dan ia juga menawarkan set khusus untuk ibu berpantang, agar para ibu menjadi lebih sihat, happy, dan of coz nak elak SEMBELIT DURJANA itu dengan cara yang lebih selamat.

untuk pengetahuan anda, set bersalin atau berpantang shaklee mengandungi set lengkap vitamin untuk ibu berpantang. 



secara umum, antara kebaikan set tersebut berbanding set berpantang tradisional mahupun dalam kelasnya tersendiri :-

1. tidak membuatkan badan anda panas lantas memudaratkan kondisi anda sebagai ibu yang menyusukan baby.
2. berita baik sekali tuk ibu breastfeed. set ini tidak akan menyebabkan jaundice pada baby anda.
3. anda boleh sahaja meneruskan set ini walau selepas berpantang. sebab setiap produk memang mempunyai multifunctions. cuma selepas berpantang, ada kelonggaran, anda boleh pilih dan tambah produk tertentu sahaja mengikut keperluan anda.
4. dengan amalan konsisten, shaklee dapat membantu anda menyembuhkan luka luaran dan dalaman dengan lebih cepat dan efektif.
5. bagi energy booster. ye lah, ada yg para ibu yang kena kerap berjaga malam tuk breastfeed baby dan tukar diapers mereka. dan one more bonus, keesokan harinya, anda tak ada lah end up bangun dengan 'mata panda'. tak comel lah gitu :)
6. shaklee membantu anda menggantikan vitamin dan mineral penting yang hilang ketika deliver baby.
7. elakkan sembelit. of coz !
8. elak meroyan dan bentan. yes, seriously, coz ia mampu memberi anda rasa relax dan lebih tenang.
9. all shaklee's supplements ni mudah tuk di makan or minum, dan ianya larut air.

SEMBELIT DAN SHAKLEE.

Antara best product dalam set berpantang yang boleh menangani sembelit tuk ibu yang sedang berpantang, yang kak iza nak mention, adalah OSTEMATRIX.


* sila lah jangan malas tuk membaca details yang kak iza provided dalam pic itu ya. tq :)


kak iza faham, setiap orang mempunyai had kewangan yang berbeza. jika anda mahukan set yang lebih cost saving tuk set berpantang, tetapi dalam masa yg sama mahukan ostematrix yang mampu membantu permasalahan sembelit,

kak iza boleh recommend set basic tuk set ibu berpantang atau bersalin. iaitu :-

1. Alfalfa Complex


2. B Complex

3. ESP

4. OSTEMATRIX



InsyaAllah, ianya mampu milik dan jimat serta lasting berbulan2.

baiklah, kak iza doakan para ibu yang sedang berpantang. moga lebih sihat dan ceria. usah serik rasa bersalin ya. anddddd sembelit boleh dielak, jika kita bijak mengelaknya dengan cara yg betul dari awal lagi.

nak contact kak iza, anda boleh call or whatsapp kak iza di talian 012.706.9232.

KENAPA PERLU BELI DENGAN KAK IZA ?

sebab kak iza is a shaklee independent distributor. ur trusted one :)

Thursday, January 1, 2015

VITAMINS FOR KIDS


VITAMINS FOR KIDS.

OMEGA GUARD : UNTUK PERKEMBANGAN OTAK DAN MENCERDASKAN MINDA.

MEALSHAKE : SUPPLE DAN CUKUPKAN NUTRIEN DALAM BADAN.

CHEWABLE VITA C : KESIHATAN KULIT DAN BOOST IMMUNE SYSTEM DAN ANTIBODI BADAN.

VITALEA FOR KIDS : TENAGA BERPANJANGAN DAN CERGAS SERTA FIT.

JOM ORDER DENGAN SAYA.

012.706.9232

SHAKLEE : PROMO JANUARI 2015




Friday, December 12, 2014

feelvogue promo (anjuran inisiatif sendiri)

Yeay !

Kak iza buat promo feelvogue lagi.

High five sikit. :)

Tapi kak iza nak open tuk 5 orang terpantas sahaja.

Ooo..who's d lucky one huh..

Awak hanya bayar kadar harga produk.rm69.90 semenanjung, rm75.00 tuk sabah dan sarawak.

Postage,ahkak belanja uollsss...

Plus,kak iza bagi awak free gift lagi.

Pat pat siku lipat,siapa cepat dia dapat.yang tak dapat,jangan lah menangis mendapat :p

Jom order #0127069232

#sayapengedarsahfeelvogue
#segamat
#sayajual #sayajualmurah #bazaarpaknil #visitmyig #visitig #iklanvisitig #instashop #selangor #kualalumpur #sabah #sarawak #putrajaya #cyberjaya #malaysia  #uitmshahalam #uitmpuncakalam  #ukm #uia

Tuesday, December 9, 2014

racun vs antioksidan

Tahukah anda perokok tegar kehilangan 25mg vitamin c dari tubuh badan dari 1 batang rokok ?

Dah nama tegar,takkan 1 hari 1 batang kan ? Haruslah berbatang2 kannnnnn ?

Haaa..kira sendiri ya.

Apa kaitannya dengan vita c ?
Vita c kan perisai atau antioksidan kuat bagi tubuh kita.

Dah gitu,makin lama makin kurang vita c dalam badan,macam mana kita nak beat penyakit2 durjana akibat merokok seperti kanser,strok,jantung,dll.

Cecite cecite ? Sambil jungkit kening.. Amalan konsisten, racun dalam badan pun boleh keluar dan rasa terhadap nak hisap rokok pun boleh dikurangkan.

InsyaAllah.